Γενικές Πληροφορίες Περιγραφή Χριστίνας Αχελώος Φρούσια Όρη

 
 
 

Εκεί που η γη ακουμπάει στ' αστέρια!!!

Εκεί που τα έλατα στηρίζουν τον ουρανό!!!!!

 
 

 

 
  Ασπροπόταμος (Αχελώος)

Απ’ τα κορφοβούνια της κεντρικής Πίνδου στα όρη Λάκμος και Περιστέρι κοντά στο Μέτσοβο και σε υψόμετρο 2000μ ξεπηδάει ο άλλοτε παντοδύναμος Αχελώος , ο πολυτραγουδισμένος στα δημοτικά μας τραγούδια Ασπροπόταμος.

Έχει μήκος 220km και είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας.

Εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος  κοντά στις Εχινάδες νήσους στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας.Οι εκβολές του Αχελώου και οι λιμνοθάλασσες που δημιουργούν αποτελούν ένα μοναδικό οικοσύστημα με σημαντική οικολογική αξία και προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Σύμφωνα με το Στράβωνα ο Αχελώος παλαιότερα ονομαζόταν Θόας.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ονομάστηκε Άσπρος ή Ασπροπόταμος πιθανότατα από τα άσπρα χαλίκια που καλύπτουν την κοίτη του ή από την άσπρη λάσπη που κατεβάζει από την ζώνη του φλύσχη έως τις εκβολές του.

Την ονομασία Άσπρος ή Ασπροπόταμος χρησιμοποιούμε ακόμη οι ντόπιοι όταν αναφερόμαστε στο «ποτάμι μας». Η φράση «δεν μας ξεπλένει ούτε ο Άσπρος» που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά είναι χαρακτηριστική.

Η επικρατέστερη ερμηνεία για το όνομα Αχελώος αποδέχεται ως πρώτο συνθετικό του τη ρίζα –αχ- ή τη λέξη –αχα- που είναι σανσκριτικής καταγωγής και σημαίνει νερό (την ίδια ρίζα έχουν η Αχερουσία και ο Άραχθος) και το συγκριτικό επίθετο «λώων» που σημαίνει καλύτερος η ποσοτικά μεγαλύτερος.

Οι κορυφές της Πίνδου στο διάβα του Αχελώου είναι χιονισμένες μέχρι τον Ιούλιο ενώ οι πλαγιές της είναι άλλοτε απότομες και γυμνές κι άλλοτε πυκνά δασωμένες κυρίως από έλατα.

Φαράγγια, χείμαρροι, χαράδρες πλαισιώνουν στον Άσπρο στη διαδρομή του η οποία είναι πραγματικά μοναδική….Μετά τη Μεσοχώρα Τρικάλων ο Άσπρος αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Άρτας - Τρικάλων και Άρτας – Καρδίτσας ενώ νοτιότερα των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Αχελώος άλλοτε ήρεμος κι άλλοτε φουρτουνιασμένος κι αγριεμένος κυλλά αιώνες τώρα προκαλώντας θαυμασμό και δέος στους ανθρώπους.

Στην αρχαιότητα ο Αχελώος με τα ορμητικά νερά του και τις ασημένιες δίνες του λατρευόταν ως Θεός. Σύμφωνα με την μυθολογία ήταν ο σπουδαιότερος ποτάμιος Θεός, γιος του Ωκεανού (ο μεγαλύτερος από τους 3000 γιούς του) και της Τηθύος (Γαίας), πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων.

Ο Όμηρος τον τοποθετεί πριν τον Ωκεανό που θεωρείται η αρχή των πάντων.

Για τους Αρχαίους Έλληνες ο Αχελώος ήταν ο πατέρας όλων των ρεόντων υδάτων.

Ο Αχελώος μεταμορφωμένος σε ταύρο πάλεψε με τον Ηρακλή για την όμορφη Δηιάνειρα κόρη του Οινέα την οποία ερωτεύθηκε όταν πέρασε με το άρμα της τις όχθες του.                                                             Κατά την πάλη ο Ηρακλής έσπασε το κέρατο του Ταύρου – Αχελώου και έτσι έκανε την Δηιάνειρα  γυναίκα του. Ο Ηρακλής επέστρεψε στον ηττημένο Αχελώο το σπασμένο κέρατο και σε αντάλλαγμα πήρε το Κέρας της αίγας Αμάλθειας που είναι το σύμβολο της αφθονίας.

Στις μέρες μας οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί.

Ο άνθρωπος έχει πια «κυριαρχήσει» στον μεγαλύτερο ποτάμιο Θεό, πολύ συχνά χωρίς κανέναν σεβασμό….

Ο Αχελώος διαθέτει μεγάλη ποσότητα νερού που κινείται κατά κανόνα με πολύ γρήγορο ρυθμό και γι’ αυτό το λόγο ήταν έναν ποτάμι ιδανικό για υδροηλεκτρική εκμετάλλευση….

Μετά το γεφύρι της Τέμπλας σήμερα ο Αχελώος «χάνεται» στα νερά των τεσσάρων τεχνιτών λιμνών -  υδροηλεκτρικών φραγμάτων (Κρεμαστών, Καστρακίου, Ταυρωπού και Στράτου), ενώ θανάσιμα θα πληγωθεί και στα μέρη μας από το φράγμα του Αχελώου στη Μεσοχώρα που είναι σχεδόν έτοιμο (228Χ106m3 ) και το φράγμα της Συκιάς - η πολυσυζητημένη εκτροπή Αχελώου (502Χ106m3 ) . Το φράγμα της Συκιάς σταμάτησε τον Νοέμβριο 2005 το Συμβούλιο της Επικρατείας, ελπίζω μόνιμα και όχι προσωρινά….

Συνολικά το υδροηλεκτρικό συγκρότημα του Αχελώου είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και λύνει εδώ και πολλά χρόνια κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το πρόβλημα του εξηλεκτρισμού της χώρας…

Νομίζω όμως ότι είναι καιρός πια να αρχίσουμε να σεβόμαστε περισσότερο το περιβάλλον (το οποίο δεν είναι «ιδιοκτησία μας» αλλά είναι δανεικό από τις επόμενες γενιές και χρέος έχουμε να τους το μεταβιβάσουμε… ).

Καιρός πια να στραφούμε σε άλλες μορφές ενέργειες…

Αιολική και ηλιακή…

Εκεί πρέπει να στραφούμε και ν’ αφήσουμε τον τόπο ήσυχο…

Δόξα το Θεό και τον ήλιο μας έδωσε «μπόλικο» και τον αέρα….

Δεν είμαι ενάντια στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του τόπου μας…

Είμαι ενάντια στην ασυδοσία και στην «επίδειξη δύναμης» του «ανθρώπινου τέρατος» πάνω σ’ αυτό τον πλούτο με αποτέλεσμα την απόλυτη καταστροφή του…

Το ζωικό βασίλειο του Αχελώου είναι πλούσιο.

Μέχρι το φράγμα του Στράτου πέρα από την γνωστή «πέστροφα Ασπροποτάμου» ζουν αλλά 16 είδη ψαριών. Αλλά κι εδώ οι ανορθόδοξοι μέθοδοι αλιείας (κυρίως με δυναμίτες που πλέον απαγορεύονται αυστηρά) έχουν επιφέρει σοβαρή μείωση στο ζωικό βασίλειο του ποταμού…

……………………………………

Εύχομαι να «αγαπήσουμε» και ταυτόχρονα να σεβαστούμε όλοι μας περισσότερο τον τόπο μας έτσι ώστε να τον βρουν για να τον χαρούν και να τον αγαπήσουν και οι επόμενες γενιές…..

Εύχομαι ο Άσπρος «μας» να συνεχίσει να είναι το «ΠΟΤΑΜΙ»  μας…..

 

Υ.Γ. Απ' ότι φαίνεται όμως ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο ΑΣΠΡΟΣ "ΜΑΣ" θα σταματήσει να υπάρχει....

 

 
 

 
 

20-07-2006

O Αχελώος... Το ποτάμι μας... Ένα ποτάμι που χάνεται...

Μάλιστα... έγινε και αυτό... Χτες στη Βουλή ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η"μερική" εκτροπή του Αχελώου!!!!!!! Το ΣΤΕ είχε απορρίψει το έργο τον προηγούμενο Νοέμβριο.... Σιγά που αυτό θα τους σταματούσε...

Γι' αυτό πατριώτες και όχι μόνο ..τρεχάτε!!! Τρεχάτε να προλάβετε να δείτε και να απολαύσετε το "ποτάμι" μας... Πάρτε και φωτογραφικές μηχανές και βγάλτε φωτογραφίες να το δείχνετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας....

Ο 'ΑΣΠΡΟΣ ΜΑΣ χάνεται...

 

Μεταφέρω εδώ το κείμενο από το oneearth.gr

Επιμένει στην εκτροπή του Αχελώου


η κυβέρνηση και τη βαφτίζει «μερική

ΓΙΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ τα έργα της εκτροπής του Αχελώου η κυβέρνηση καταφεύγει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να παρακάμψει το Συμβούλιο της Επικρατείας

ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ «για τη μερική εκτροπή του Αχελώου» που θα καταθέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο, που θα συζητηθεί την Τρίτη στη Βουλή. Ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς είπε : «δέκα κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων η οικουμενική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της εθνικής ενότητας και κυβερνήσεις των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ετάχθησαν υπέρ και προσπάθησαν να γίνει μερική εκτροπή του Αχελώου. Δηλαδή, το 25% των υδάτων που χύνονται στη θάλασσα να πάνε προς τη Θεσσαλία. Διότι το καλοκαίρι ο Πηνειός δεν έχει καθόλου νερό. Δεν έχει ένα υδάτινο νεύρο η Θεσσαλία. Ξοδεύτηκαν πολλά λεφτά και πρέπει να προχωρήσει».

Ε, ΑΦΟΥ ΞΟΔΕΥΤΗΚΑΝ «λεφτά», τότε ας πάει και το παλιάμπελο, ή μάλλον το περιβάλλον.

ΟΜΩΣ, Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ, όπως λένε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Πέρα από το γεγονός της ακύρωσης από το ΣτΕ της «Έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία των έργων του άνω ρου του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλία»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΟ και περιβαλλοντικά καταστροφικό έργο θα έχει επιπτώσεις που θα επηρεάσουν μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τον ορεινό όγκο της ΝΔ Πίνδου, την Αιτωλοακαρνανία και τη Θεσσαλία, ενώ θα θιγούν και περιοχές διεθνούς οικολογικής σημασίας.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟ, όχι μόνο εξαιτίας των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, των κοινωνικών συνεπειών στη δυτική Ελλάδα, της ανορθολογικής διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας και του ξεπερασμένου προτύπου γεωργικής ανάπτυξης της χώρας

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, ένα φαραωνικό έργο που σχεδιάστηκε με πολιτικά κριτήρια και φέρεται σαν τη μόνη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του θεσσαλικού κάμπου, τη στιγμή που η εκτροπή είναι αντίθετη με την αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού θα στηρίξει εντατικές καλλιέργειες επιδοτούμενων προϊόντων με ευρεία χρήση χημικών εισροών.

ΔΕΝ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ μορφές ορεινής γεωργίας και η ανάπτυξη του ήπιου τουρισμού, αλλά θυσιάζονται οι φυσικοί πόροι

ΑΛΛΑ η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει και μάλιστα τώρα που επικοινωνιακά η προσοχή είναι στραμμένη αλλού

 

 

 
 

Πάρτε τα Βουνά.... Είναι Καλύτερα!!!!!!

 
 

Γενικές Πληροφορίες Περιγραφή Χριστίνας Αχελώος Φρούσια Όρη